Iako su danas visoke pete neizostavan dio i instant "podizač" svakoga outfita, kroz povijest su bile dostupne samo određenim skupinama u društvu, a u 18. stoljeću čak i isključivo muškarcima. Ipak, početkom 20. stoljeća štikle postaju jedan od glavnih modnih dodataka koji je zavladao modnom scenom i prilagođavao se svakom nadolazećem stilu, a kako je tekla evolucija štikli u 20. stoljeću te početkom 21. stoljeća saznajte u nastavku.

1. Lude dvadesete

Kako je došlo do oživljavanja kulture, došlo je i do oživljavanja mode. Iako pete nisu išle vrtoglavo u visinu, stila im nije nedostajalo. Koža, saten i brokat, glavni su materijali od kojih je obuća bila izrađivana, a upravo su 20-te donijele i danas popularne T-strap štikle.

2. Zlatni Hollywood

Zahvaljujući zlatnoj eri Hollywooda i poznatim divama toga razdoblja koje su služile kao inspiracija novim modnim trendovima, došlo je i do pojave glamura u modi što je svakako zahvaćalo i visoke pete. Ipak, osim glamura, 30-te godine prošlog stoljeća donijele su i klasične crne salonke koje su do danas jedan od najpopularnijih komada među svim ženama.

3. 40-te

Klasičnoj salonki je došao kraj kada su na scenu stupile štikle na punu petu. Konačno su pete postale više, a remenčići su postali glavni detalj gotovo svih ljetnih kolekcija. Nabori i mašnice su također došli na svoje, a cijelo ovo razdoblje postalo je popularno i po takozvanim vamp štiklama koje su često bile ukrašene remenčićima.

4. 50-te

Marilyn Monroe i Ava Gardner donijele su seksepil u modu, što se odrazilo i na obuću toga razdoblja. Remenčići su postali tanji, a šljokičasti detalji sve učestaliji na štiklama koje su tada nosile slavne ljepotice. Nešto novo, natikače, također su zavladale modnom i filmskom scenom koje su tada bile usko povezane, a pojavljivale su se na visokim petama i ukrašene velikim ukrasima.

5. 60-te

Štikla u špic je obilježila početak 60-tih te se tu uz razne varijacije zadržala do kraja desetljeća. Kraljica 60-tih, slavna Audrey u modu je uvela i trenutno popularnu "kitten" petu koja se savršeno uklapala uz ženstvenost koja je bila prisutna u ovome razdoblju. Osim uparivanja boje štikle uz bou haljine, uz slavnu Twiggy su na snagu stupile i metalik boje.

6. 70-te

Platforma, koža i blok peta, ono su što je zajedničko gotovo svoj obući na visoku petu u sedamdesetima. Visoka crvena platforma, donijela je potpuno novi izgled maloj crnoj haljini u izvedbi Jane Birkin, a visina pete u ovom razdoblju doživljava svoj vrhunac.

7. 80-te

Sve što je do sada bilo monotono nestaje. Na snagu stupaju neonske boje i sjajni ukrasi, a kao must have komad dolaze bijele salonke. Na snazi je uparivanje svih komponenti outfita tako da su salonke postojale u svim bojama i sa svim mogućim uzorcima.

8. 90-te

Devedesete su na scenu dovele mješavinu svega što se do tada događalo. Boje su i dalje vladale, a peta je rasla u visinu sve do vrtoglavih 30 cm na modnim pistama. Veliku ulogu u ovome razdoblju ponijela jeCarrie Bradshaw i njene slavne Manolo Blahnik štikle koje su bile inspiracija svakoj tadašnjoj trendseterici.

9. 00s

Casual chic, ali i must have svake modno osviještene djevojke početkom novog tisućljeća bile su štikle s vrhom u špic. Jedan od najvećih klasika koji su nastali u novome mileniju su i poznate Louboutin salonke koje su se našle u svakom poznatom ormaru, a kako cijela stvar ne bi bila monotona i preklasična, za nove modne ideje se potrudila Lady Gaga sa svojim osebujnim stilom.