Sunčane naočale nisu samo nezaobilazan ljetni modni dodatak. Prije svega, bitno je naglasiti njihovu ulogu zaštite zdravlja naših očiju. Ipak, kako bi svatko našao idealan oblik koji će nam najbolje odgovarati, bitno je znati na što obratiti pažnju i na kakve se oblike bazirati s obzirom na svoj oblik lica.

1. Ovalno lice

Ovalno lice slovi za najidealniji oblik lica s obzirom na svoju proporcionalnost. Upravo iz tog razloga, smatra se kako svaki oblik naočala dobro stoji ovome obliku lica. Ipak, bitno je obratiti pažnju na to da gornji rub naočala prati i oblik obrva te da naočale ne budu preuske za lice. Oversized okviri, lagano četvrtastog oblika sa zaobljenim rubovima bit će idealan izbor za ovalno lice.

2. Okruglo lice

Ista dužina i širina lica, karakteristike su koje se pripisuju okruglom obliku lica. S obzirom na to da bi okrugli okviri mogli dodatno naglasiti okrugli oblik lica i široke obraze, najbolji odabir za ovaj oblik lica bili bi četvrtasti okviri.

3. Izduženo lice

Usko lice na kojem su brada i čelo približno jednake širine s naglašenim jagodičnim kostima sljedeći je oblik kojem tražimo idealan par naočala. Kako bi se lice vizualno skratilo te kako bi se dobila prividno veća proporcionalnost, odličan odabir za ovaj oblik lica su četvrtasti oversized okviri te okviri neobičnih uzoraka kojima bi se pokušala postići prividna dubina lica.

4. Četvrtasto lice

Široko čelo i obrazi te naglašena čeljust, glavne su karakteristike četvrtastog oblika lica. Kako bi se ublažile oštre linije te kutovi lica, najbolji će odabir biti okrugli, ovalni te mačkasti okviri koji će dodatno vizualno zaobliti lice.

5. Srcoliko lice

Ovaj oblik lica prepoznat ćete poširokom čelu, naglašenim i često ukošenim jagodicama te špicastoj bradi. Kako bi naočale što bolje odgovarale ovom obliku lica, bitno je da oblik okvira ne odudara previše od oblika lica. Mačkasti okviri te klasične avijatorice, bit će pun pogodak za ovaj oblik lica. Također, bitno je pripaziti na to da se ne odabiru preveliki oblici koji će prekriti veći dio lica.