Hrvatska modna scena iz godine u godinu sve više raste, a samim time i broj i kvaliteta njenih događanja se sve više razvija i podiže na onu luskuznu svjetsku razinu. Izvojili smo tri najvažnija i najrazvikanija modna događaja Lijepe naše te vam ukratko donosimo njihovu strukturu, povijest i politiku djelovanja. Pa krenimo...

1. Fashion Week Zagreb

Prvi i najvažniji događaj hrvatske modne scene je Fashion week Zagreb. Iako su prije djelovali odvojeno, u 2016. dolazi do spajanja dva velikana Cro A Portera i Fashion Weeka Zagreb u jednu zajedničku jedinicu koji su ove godine zajedno proslavili 15 godina postojanja.

Od svojih početaka, Cro-a-porter i Fashion week Zagreb su bili postavljeni kao platforma za lansiranje mladih dizajnerskih imena, promovirali su nova imena i tako iznjedrili veliku većinu danas velikih modnih imena poput: Alduka, Anamarije Asanović, Borisa Pavlina, Chypke, ELFS-a, Ivane Popović, Ivice Skoke, Lore, Matije Vuica, Neba, Twinsa, Zigmana i mnogih drugih.

Ukratko – ova dva projekta su definirali cijelu domaću modnu scenu, podignuli prezentaciju modnih događanja na jednu novu razinu te su kroz 15 godina djelovanja zabilježili najvažnije trenutke hrvatske modne povijesti.

2. Fashion.hr

Drugi najznačajniji modni događaj u Hrvatskoj je BIPA FASHION.HR koji je u 2017. proslavio uspješnih 25. sezona koje su obilježile hrvatsku modnu scenu u protekla dva desetljeća. Ovom velikom događanju redovito prisustvuju ona već odavno poznata modna imena (Ivica Skoko, Robert Sever, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Marina Design, Luka, Arileo, Klisab, Ana Maria Ricov, Morana Krklec, Anthony Avangard, Gala Vrbanić, Jamoi, Ivana Janjić), no i mnogi mladi dizajneri i kreativci koji tada imaju priliku pokazati svoja znanja i umijeća.

Od svojih početaka je ovaj modni događaj prihvaćen kao cjelovita platforma za prepoznavanje i predstavljanje odabranih dizajnerskih kolekcija, te je kao takav nezaobilazan događaj u kalendaru svih modnih znalaca, medija i influencera.

3. Fashion Incubator

Portanova Fashion Incubator najstarije je i najutjecajnije regionalno natjecanje mladih neafirmiranih modnih dizajnera. Juraj Zigman, Ivan Alduk, Ana Maria Ricov, Lidija Pihler Yuniku, Sonja Lamut, Jelena Holec, Anthony Avangard ili Klisab neki su od preko 70 modnih dizajnera koji su zahvaljujući Portanova Fashion Incubatoru napravili prvi korak u karijeri, a danas su vodeća imena modne scene.

Projekt Fashion Incubator pokrenut je 2004. godine s ciljevima pružanja mladim modnim talentima prilike za prvo veliko predstavljanje u javnosti. Danas je Fashion Incubator vodeće natjecanje mladih dizajnera u regiji i centralno društveno događanje Osijeka i Slavonije, koje istovremeno promovira razvitak mode, dizajna odjeće i obuće, kreativne misli, ali i samo kulturne baštine ovog dijela Hrvatske.

Svaka sezona Portanova Fashion Incubatora započinje raspisivanjem javnog natječaja na kojemu je kvaliteta radova najvažniji kriterij. Kroz dva selekcijska kruga stručni ocjenjivački sud, sastavljen od eminentnih imena hrvatske modne scene, izabire pet kandidata čije se kolekcije predstavljaju u velikom finalu u Osijeku. Za nastup u finalu kandidatima su pokriveni svi troškovi postavljanja revija – vrhunska produkcija, modeli, šminkeri, frizeri i PR promocija i sl.

Pobjednica posljednjeg Fashion Incubatora je bila talentirana Marijana Cigić koja je svojom zanimljivom revijom osvojila kreativna srca sudaca, a osim pobjede je dobila i pozivnicu na BIPA Fashion.hr. Držimo joj fige i veselimo se daljnjem radu ovog kreativnog projekta.