Volite boje i šarene kombinacije ili jednostavno želite izaći iz vlastite zone komfora? Ako je barem na jedno od prethodna dva pitanja odgovor potvrdan, tada je color blocking pravi modni trend za vas. Možda vam se na prvu kombinacija žute na plavu i ne čini kao dobitna, ali vjerujte da upravo takve kombinacije mogu biti pun pogodak. Nekoliko prijedloga i savjeta kako složiti dobru color blocking kombinaciju donosimo u nastavku.

1. Suprotne strane spektra

Cijela filozofija color blockinga kreće se oko kombiniranja boja i tonova koji se nalaze na suprotnim stranama spektra boja, a koje su na prvu nespojive. U obzir dolaze i boje koje nisu na suprotnoj strani, ali koje su na prvu nespojive. Za početak, možete krenuti s kombiniranjem različitih nijansi iste boje, a kasnije prijeći na kombinacije nekoliko različitih boja.

2. Izbjegnite printeve

Kada se radi o color blockingu, najbolje je izbjeći printeve jer će se pomoću printeva koji već sami po sebi privlače pažnju izgubiti smisao kombiniranja boja.

3. Saturacija ili zasićenje

Za dobar color blocking, izuzetno je bitno držati se iste zasićenosti boja kod slaganja kombinacije. Ako vam je temeljni komad neonski, neka i ostatak bude u tome tonu, ali ako ste krenuli s pastelnim nijansama onda se njih držite do kraja.

4. Gdje je granica

Color blocking ipak ne može ići u nedogled s količinom boja. Smatra se kako je maksimalan broj boja koje se mogu kombinirati tri. Ako se već i odlučite na kombinaciju tri boje, neka te boje budu u prirodnoj harmoniji. Na primjer, kombinacija narančaste, zelene i ljubičaste daje odlične rezultate.

5. Monokromatske kombinacije

Za kraj najjednostavnija color blocking tehnika. Odaberite jednu boju, ali u različitim nijansama. Dobro je znati ako se planirate upuštati u monokromatske kombinacije činjenicu da tamnije nijanse apsorbiraju svjetlost, cineci stvari manjima, dok će stvar sa svijetlim nijansama biti obrnuta.