Kako bi odjeća što dulje trajala i što dulje izgledala kao nova, potrebno je ipak uložiti malo truda. Pažnju treba usmjeriti na pranje, sušenje, ali i pohranu kako bi nam se kupljeno maksimalno isplatilo, ali i iz higijenskih razloga. U nastavku pročitajte 5 trikova i savjeta za maksimalni vijek odjeće!

1. Pravila za bijelo

Razdvajanje tipova i boja je osnovno pravilo kojeg se gotovo svi drže. Stvar dolazi na posebnu razinu kada se radi o bijeloj odjeći. Bijelo je potrebno prati isključivo s bijelim, a niti razdvajanje prema materijalima nije na odmet. Ako su se na bijeloj odjeći našle mrlje, kao dobar potez će se pokazati nanošenje tekućeg deterdženta ili deterdženta za mrlje direktno na mrlju prije pranja. Nije mit da perilica ne bi smjela biti pretrpana, osobito kada se radi o bijeloj odjeći jer sredstvima zaista treba prostora kako bi obavili svoj posao. Odjeći koja ja izgubila svoju bjelinu može pomoći i sušenje na suncu jer sunce, osim kao dodatna dezinfekcija, zahvaljujući UV zrakama djeluje i kao prirodni izbjeljivač odjeće.

2. Etikete nešto znače

Za maksimalan vijek odjeće, držite se uputstava navedenih na etiketama. Prevruća voda, uzrokovat će razvlačenje, skupljanje ili pretjerano puštanje boje, a odjeća u sušilici koja ne bi smjela u sušilicu je najčešće bespovratno uništena!

3. Količine

Kod pranja, količina deterdženta je stvar koja se nikako ne smije zanemariti. Za jače zaprljanu odjeću zaista može poslužiti maksimalna količina deterdženta, ali prekoračena maksimalna doza može uzrokovati iritacije na koži. Ista je stvar i s omekšivačem. Iz istih razloga, bitno je obratiti pažnju na to da je odjeća dobro isprana.

4. Popravci na vrijeme

Izvučeni konac, napukli ili izvučeni gumb te zatvarač koji zapinje stvari su koje je potrebno sanirati odmah kako bi izbjegli nagomilanu odjeću koju ne možete nositi jer što duže odgađate, veća je vjerojatnost da niti nećete popraviti, a time ste u duplom minusu.

5. Pravilna pohrana

Dobra vješalica nije investicija za odbaciti. Obratite pažnju na koji način vješate odjeću na vješalice jer loše vješalice ili nemarno vješanje odjeće može dovesti do gužvanja ili deformacije odjeće, posebno sakoa. Također, kako bi se izbjegli nabori, pazite da ormar ne pretrpavate, a kako bi se izbjegli neugodni mirisi ili uništavanje odjeće, bitno je u ormar pohranjivati jedino u potpunosti suhu odjeću.