Kako se bližimo kraju godine lijepo je i osvrnuti se unatrag i napraviti malu fashion rekapitulaciju. Kršila su se ove godine mnoga uvriježena pravila, uvodili neki sasvim novi, ali i neki stari, malčice „apdejtani“ trendovi te sa sigurnošću možemo reći da je 2018. godina svim fashionisticama dala priliku iskazati svoju kreativnost na do sada neviđene načine. U nastavku smo izdvojili 15 trendova koji su obilježili ovu godinu.

1. Jarke boje

Jedino pravilo kod ovog trenda je da – nema pravila. Igralo se različitim bojama, izabirala pak jedna koja dominira ili pak više njih za razigrani chic šareni look. Po pitanju boja ova godina bila je vrlo otvorena.

2. Asimetrija

Još jedna stavka gdje su se rušile granice i gdje je bilo puno prostora za igru su – krojevi. Ova godina bila je prepuna asimetričnih, zanimljivih krojeva koji su kreacijama dali blago futurističku notu.

3. White party

Znate one poznate white party-e gdje svi uzvanici moraju doći isključivo u bijelome? Ove godine se party selio na ulice te se viđalo jako puno čiste, bijele boje. Taj modni klasik je nešto što ne može izaći iz mode. Međutim, ove godine smo vidjeli i „apdejtanu“ verziju white stila gdje su komadi bili vrlo zanimljivih krojeva i materijala. Na primjer, veliki povratak pufastih ramena i naših voljenih „see-trough“ materijala koji su u svom bijelom izdanju dobili onaj poseban, elegantni štih.

4. Statement šešir

Ovaj trend je bio rezerviran za malo hrabriji dio fashion ekipe. Naime, radi se o tome da odjeća bude jednostavna (uglavnom su to jednobojni, klasičnih krojeva) i onda se priča začini „vrištećim“ šeširom. Ili se radi o nekakvom zanimljivom obliku (npr. mašna) ili pak oversized izdanju koji cijeli ostatak outfita baca u drugi plan. Ovaj trend je ipak nešto što nije prigodno za svaki dan tako da smo ga viđali rjeđe od ostalih, no vjerujemo da će baš zato i dalje biti nekima od vas najveći izazov te da će ga i ubuducće prošetati ulicama svoga grada.

5. Crno-bijeli svijet

Nakon ekscentričnog „šešir trenda“, vraćamo se na klasiku. Radi se o jednom, svima dragome izdanju kojem se uvijek vraćamo kada želimo biti sigurni u svoj look. Naravno, pričamo o vječnim crno-bijelim kombinacijama. Malo koji look se poput ovoga može pohvaliti time da stoji apsolutno svima i u svakoj situaciji. Ovakve kombinacije odlično dođu u našim svakodnevnim casual izdanjima, ali i u onim glamuroznijim gdje dodatak crvenog ruža u priču radi čuda.

6. Fanny pack iliti „pederuša“

Došle su nam natrag i devedesete, zajedno s njihovim prepoznatljivim torbicama na vezivanje oko struka koje svi mi poznajemo pod nazivom „pederuša“. Ovakve torbe smo svi imali i obožavali smo ih nositi svuda sa sobom jer su nam bile zgodne, male i praktične i zato ne sumnjamo da vas veseli njihov povratak u naše ormare. Naravno, ove godine dolazile su u svojim novim i modernijim izdanjima tako da ove torbe više nisu rezervirane samo za sportska i casual izdanja. Sada možete pronaći model za apsolutno svaki svoj outfit tako da ćete i u najglamuroznijim izdanjima moći spremiti svoje osnovne potrepštine na sigurno, i to bez opterećivanja ramena/ruku. Može li bolje?

7. Crveno-roze kombinacije

Iako se dosta dugo smatralo da bi se ove boje trebale nositi odvojeno, ljupkost njihove mješavine su prepoznali dizajneri diljem svijeta i začinili svoje kombinacije upravo ovom upečatljivom kombinacijom. Za najbolji efekt izaberite baby rozu boju te ju začinite naglašenom, jarko crvenom bojom.

8. Denim, denim, denim…

Otkada je otkriven (sada skoro već 150 godina!), denim je redovito na svim listama trendova, bez obzira na ostale trendove i godišnja doba. Sada već posjeduje svoj kultni status te je postalo nezamislivo uopće pričati o stylingu bez ovog ključnog komada skoro svake naše kombinacije. Ove godine nam je denim stil dobio i svoju modificiranu verziju gdje je na primjer začinjen baršunom ili volanima, ali ipak i dalje jeans drži glavnu riječ.

9. Metallics

Ove godine smo voljeli i metal. Zanimljivi su bili svi njegovi tonovi i varijacije, no najveći naglasak je ipak stavljen na srebro. Najzanimljivije su nam upečatljive sparkly haljine, suknje te odjela koji odišu zanimljivim futurističkim chicom.

10. Suit up

Trend kojeg bi zasigurno odobrio i veliki Barney Stinson. Yep, vratila su nam se odijela! Najzanimljivija su pastelna izdanja, na prugice, metallic ili pak onaj najjednostavniji i najefektniji model – čisto bijeli. Uz efektne cipele spremala su se pokoriti svijet.

11. Perje

Već neko vrijeme viđamo perje, no 2018. je čini se bila prijelomna godina za ovaj zanimljivi modni dodatak. Dizajneri su si dali truda tako da smo ih vidjeli na haljinama, cipelama, šalovima, torbicama… Kao što smo vam već rekli – ove godine „pretjerano“ više ne postoji u modnom rječniku.

12. Dugine boje

Već smo pričali o jarkim bojama, no stigle su nam i – kombinacije svih njih zajedno. Proljeće/ljeto 2018.-e bilo je sasvim sigurno nešto za pamćenje jer ulice gotovo da je preplavila upečatljiva „rainbow groznica“ s kojom smo, hoćemo-nećemo, morali biti dobre volje. O Instagram feed-u nećemo niti pričati…

13. Rese

Kao što ste mogli primijetiti, ovo je godina onih najupečatljivijih trendova tako da priča nikako nije mogla proći bez resa. Trend je već bio aktualan i obožavali smo ga, tako da smo ga ove godine ipak malo začinili šarenim bojama i ponekim zanimljivim krojem.

14. Pastelne boje

Da razbijemo ovu ekscentričnu „duga-perje-rese“ priču, dizajneri su nam bili pripremili i malo nježnije modele u divnim pastelnim tonovima za dane kada želimo malo romantičniji i ženstveniji look.

15. Točkice

Šećer na kraju – simpatične točkice! Ovo je stil koji će i dalje odlično pristajati u svim prilikama i unijet će dašak vintage glama u vašu svakodnevicu. Dizajneri su najviše voljeli ovaj trend pokazati kroz haljine, no jednako su zanimljive i majice, suknje ili torbice.